1reh1b.jpgj0254441.gifFINAL MISSION
ΚεραυνοίΜΑΣΚΑ ΤΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑmask_greek.philip2.lg.jpg
ΓΝΗΣΙΑ ή ΜΗΠΩΣ ΠΛΑΣΤΗ; Απόσπασμα από το λήμμα στην Ελληνική Wikipedia
Αυθεντικότητα της μάσκας
Στα τέλη του 20ου αιώνα και στις απαρχές του 21ου αιώνα η αυθεντικότητα της μάσκας αμφισβητήθηκε επίσημα. Το περιοδι
κό
Αρχαιολογία, φιλοξένησε μία σειρά άρθρων που κάλυψαν εκτενώς την αρχαιολογική διαμάχη. Την περίοδο της ανασκαφής στις Μυκήνες η Εθνική Αρχαιολογική Υπηρεσία ανέθεσε στον Παναγιώτη Σταματάκη την επίβλεψη των ανασκαφών του Σλήμαν φοβούμενη προβλήματα αυθεντικότητας, σαν αυτά που ανέκυψαν μετά την ανασκαφή της Τροίας από τον Σλήμαν.
Οι κατήγοροι του Σλήμαν επικεντρώνουν τα επιχειρήματά τους στη φήμη του Σλήμαν ότι συνήθιζε να εμπλουτίζει τις ανασκαφές του, με ευρήματα άλλων ανασκαφών και στην τεχνική κατασκευής της μάσκας που παραπέμπει σε πλαστογραφία. Οι υπερασπιστές του Σλήμαν επισημαίνουν ότι η ανασκαφή είχε κλειστεί το διήμερο 26-27 Νοεμβρίου λόγω της Κυριακάτικης αργίας και μιας βροχής που ενέκυψε.
Οι τρεις πρώτες μάσκες ανεκαλύφθησαν την 28η του Νοεμβρίου ενώ η Μάσκα του Αγαμέμνονα βρέθηκε την 30η υπό την παρουσία πολλών μαρτύρων, όπως αποκαλύπτει το ημερολόγιο του Σταματάκη. Επίσης, αναφέρουν ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μάσκας είναι παρόμοια με αυτά άλλων ευρημάτων της ανασκαφής όπως η χρυσή κεφαλή λιονταριού που βρέθηκε στον τάφο Δ' και καταλήγουν ότι οι κατήγοροι του Σλήμαν ωθούνται στις εικασίες τους, βασιζόμενοι σε προσωπικά κριτήρια.

Ο Σλήμαν νόμιζε οτι βρήκε το προσωπείο του Αγαμέμνονα!! Αλλά δεν την είχε βει, γιατί δεν είπε <<​ Αυτή είναι για αυτό και για αυτό το λόγο>>
external image fake_logo.gif


Η "ΜΟΥΜΙΑ" ΤΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ

Όλα ξεκίνησαν με τις ανασκαφές που ξεκίνησε ο Σλήμαν στις Μυκήνες, τον Αύγουστο του 1876.

sliman.jpgschliemann_heinrich.jpg
Ξεκίνησε την ανασκαφή κοντά στην Πύλη των Λεόντων και σύντομα έφτασε στα ταφικά συμπλέγματα και την ανασκαφή του Ταφικού Κύκλου Α.

lion_pyl_.jpgΌλοι αυτοί οι τάφοι καλύπτονταν με χώμα, που σχημάτιζε χαμηλό τύμβο. Συνολικά βρέθηκαν 19 σκελετοί μέσα στους 6 τάφους.
grave_circle.jpg


Οι νεκροί ήταν ντυμένοι με πολύτιμα χρυσοποίκιλτα φορέματα, ενώ 5 από αυτούς έφεραν χρυσές προσωπίδες!

.jpg

Η μεγάλη ανακάλυψη όμως έγινε στον τάφο 5 με την γνωστή χρυσή προσωπίδα. Η έκπληξη ήταν τεράστια, όταν σηκώνοντας την γνωστή πλέον χρυσή προσωπίδα, ανακάλυψαν ότι ο νεκρός ήταν ταριχευμένος δηλ. ήταν "μούμια".


teras.gr_mycenae_tholos_tomp_agamemnon_003.jpg


Ο ίδιος ο Σλήμαν αφηγείται το περιστατικό ανεύρεσης του νεκρού: "Το στρογγυλό πρόσωπο με όλη του την σάρκα είχε διατηρηθεί θαυμάσια κάτω από τη βαριά χρυσή προσωπίδα. Δεν υπήρχε ούτε ίχνος από τα μαλλιά αλλά τα δυο μάτια διακρίνονταν τέλεια, όπως και το στόμα, το οποίο λόγω του τεράστιου βάρους που είχε δεχθεί, ήταν διάπλατα ανοιχτό, αποκαλύπτοντας 32 όμορφα δόντια.Όλοι οι γιατροί που ήλθαν να δουν το νεκρό συμπέραναν από τα δόντια ότι ο άντρας αυτός πρέπει να είχε πεθάνει στη νεαρή ηλικία των 35 ετών. Η μύτη είχε τελείως εξαφανισθεί".


agamemnon_mask.jpg


Ο Σλήμαν με σχόλιό του αργότερα σε ανακοίνωσή του στον ελληνικό τύπο δηλώνει: <........ο νεκρός ανταποκρίνεται πλήρως στην εικόνα που εδώ και πολύ καιρό είχε πλάσει η φαντασία μου για τον πανίσχυρο Αγαμέμνονα>.

Τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα, ο κόσμος ενθουσιάζεται.........
"....βρέθηκε ο νεκρός Αγαμέμνονας, ο θρυλικός βασιλιάς των Μυκηνών".

Agamemnon.png


Ένα κύμα ενθουσιασμού σαρώνει την Ελλάδα μπροστά στην τρομακτική ανακάλυψη, αλλά πολύ γρήγορα και ολόκληρο τον κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν στις Μυκήνες για να δουν το θαύμα.
Ο Σλήμαν τηλεγραφεί στο Ναύπλιο ζητώντας ένα ζωγράφο, για να γίνει πρώτα μια ελαιογραφία και το πρότυπο της ξυλογραφίας που δημοσιεύθηκε στο λεύκωμα των Μυκηνών του Σλήμαν.


image.jpg


Η επόμενη κίνηση του Σλήμαν ήταν να διασώσει τη μούμια όπως ο ίδιος αφηγείται: αφού το σώμα έμεινε για δυο μέρες εκτεθειμένο, ένας φαρμακοποιός από το Άργος, ο Σπυρίδων Νικολάου, το στερεοποίησε χύνοντάς του επάνω οινόπνευμα, μέσα στο οποίο είχε ανακατέψει ένα είδος κόλλας. Η Αρχαιολογική Εταιρεία των Αθηνών, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Σλήμαν, ανέλαβε όλα τα έξοδα της στερεοποίησης και της μεταφοράς της μούμιας στην Αθήνα.

Πού πήγε όμως η μούμια;
Εδώ έρχεται μια έκδοση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας και της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας το έτος 1990 για να ξεκαθαρίσει το μυστήριο, αναφέροντας στη σελίδα 119 του αφιερώματος με τίτλο ΤΡΟΙΑ, ΜΥΚΗΝΕΣ, ΤΙΡΥΝΣ, ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ τα εξής: < Στη συνέχεια το σώμα αφαιρέθηκε με αρκετή δυσκολία. Σώζεται και φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο>.
crop1.php.jpg


Εδώ προκύπτουν πολλά ερωτήματα...........
Γιατί εμείς ποτέ δε μάθαμε για τη μούμια του Αγαμέμνονα;
Γιατί μας κρύβουν την αλήθεια;
Γιατί τόση μυστικότητα;


Να έρθει επιτέλους στο φώς και να εκτεθεί η σορός του Μυκηναίου Άνακτα. Ακόμα κι αν δεν είναι ο Αγαμέμνονας, όπως ίσως λανθασμένα η ρομαντική φύση του Σλήμαν να τον ταύτισε, δεν παύει να είναι ο νεκρός και μάλιστα ταριχευμένος, ενός μεγάλου προγόνου, αφού το μέρος που ετάφη θεωρήθηκε διπλά ιερό.

teras.gr_mycenae_tholos_tomp_agamemnon_005.jpgteras.gr_mycenae_tholos_tomp_agamemnon_006.jpgteras.gr_mycenae_tholos_tomp_agamemnon_007.jpg
teras.gr_mycenae_tholos_tomp_agamemnon_010.jpg

Είναι μια ιστορία που θυμίζει βεντέτα, είχε πει παλιά ο τ. πρόεδρος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής Machteld Mellink. Η υπόθεση ωστόσο εμφανίστηκε εφέτος το καλοκαίρι στο έγκυρο περιοδικό «Archaeology», το οποίο εκδίδεται από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής και στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι το περιοδικό προχώρησε στη δημοσίευση των απόψεων Κόλντερ παρ' όλο που η αναθεωρητική τάση του έχει δεχθεί κριτική από πολλούς αρχαιολόγους. Το περιοδικό μάλιστα, αναγνωρίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει ένα τέτοιο δημοσίευμα σε ένα τόσο σημαντικό έργο αρχαίας τέχνης, ζήτησε τις απόψεις πέντε επιστημόνων στους οποίους απέστειλε το κείμενο του Κόλντερ και στο τεύχος του Ιουλίου - Αυγούστου δημοσίευσε τις πλήρεις απαντήσεις δύο εξ αυτών και φυσικά το κείμενο Κόλντερ. Από τη μεριά του και ο Κόλντερ σημειώνει: «Εμαθα να αμφισβητώ οτιδήποτε λέει ο Σλήμαν εκτός και αν υπάρχει ανεπηρέαστη επιβεβαίωση». Ας ξαναθυμηθούμε όμως την ιστορία.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=114434&ct=114&dt=19/09/1999#ixzz0qNJ8WPNO

Ο Σλίμαν, αισιόδοξος ονόμασε ετούτο το εύρημα /που βλέπουμε στην εικόνα/ ως τη νεκρική μάσκα του Αγαμέμνονα βρέθηκε πάνω στο πρόσωπο ενός από τα σώματα στους τάφους.βρέθηκαν και δύο άλλες μάσκες.Η καθεμιά με τα δικά της ιδΙαίτερα χαρακτηριστικά,πράγμα που σημαίνει ότι ήσαν πορτρέτα των νεκρών.ενώ οι μάσκες και άλλα εξαιρετικά αντικείμενα που βρέθηκαν στους τάφους,τους χαρακτηρίζουν ως βασιλικές ταφές,πιο σύγχρονες αρχαιολογικές έρευνες χρονολογούν τους τάφους στον 16ο αιώνα π.κ.ε. ή τριακόσια χρόνια πριν από τον υποτιθέμενο χρόνο του βίου του Αγαμέμνονα.παρά την ανακολουθία, το εύρημα εξακολουθεί να είναι γνωστό ως 'η μάσκα του Αγαμέμνονα'.Τα ευρήματα στις Μυκήνες τοποθετούν την εκλέπτυνση του ελληνικού πολιτισμού στην αυγή των μυκηνα'ι'κών χρόνων.>>


Με αυτή την τελευταία μας αποστολή , ολοκληρώνουμε το ταξίδι στην ιστορία του τόπου μας! Μάθαμε πολλά πράγματα που δεν τα ξέραμε και δε θα τα ξεχάσουμε ποτέ!

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Νάνσυ, που ήταν πιλότος μας σε αυτό το ταξίδι!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΑΡΙΣΤΟΣ
ΑΘΗΝΑ