j0282884.gifFINAL MISSION
Αστραπή
1.jpg


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β΄Ο Έβανς ονόμαζε τη Γραμμική Β΄ ΄΄Μινωική΄΄ ,γιατί πίστευε ότι δεν ήταν ελληνική.
Όταν έγινε η ανακάλυψη των πινακίδων ( έχουν βρεθεί 5000 κείμενα, από αυτά τα 3000 βρέθηκαν στην Κνωσό,γύρω στα 1400 στη Πύλο, γύρω στα 300 στη Θήβα, γύρω στα 90 στις Μυκήνες ), πολλοί αρχαιολόγοι και γλωσσολόγοι προσπάθησαν να διαβάσουν τη Γραμμική Β΄ όμως απέτυχαν. .β1.jpg

MichaelVentris.jpgΤο 1950 ο ασυρματιστής του αγγλικού στρατού Ventris -Βέντρις- αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική Β΄.Απόδειξε ότι την γλώσσα που την μιλούσαν στη Κνωσό, την μιλούσαν και οι Αχαιοί.
Ορισμένοι αρχαιολόγοι έβγαλαν το συμπέρασμα ότι η Γραμμική γραφή Β΄ δεν είναι μια ενιαία γραφή, αλλά κομμάτια γραφών που είχαν μικρές αλλαγές από τόπο σε τόπο, κυρίως στις φωνητικές αξίες των συμβόλων, δηλαδή το πιο πιθανό είναι να υπήρχαν διάφοροι διάλεκτοι.
Ερμήνευσαν 65 από τα 88 γνωστά σύμβολα,διατύπωσαν τους βασικούς κανόνες ορθογραφίας και έφεραν στο φως μια αρχαϊκή ελληνική διάλεκτο πέντε αιώνες παλαιότερη από τα Ελληνικά του Ομήρου.


Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα από τους επιστήμονες πότε η Γραμμική Α έδωσε την θέση της στην Γραμμική Β. Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο γραφές όπως και η Ελληνική ιερογλυφική, ομιλούν Ελληνικά ( και γράφτηκαν από Έλληνες!!!) και μόνο έτσι μπόρεσαν (η Γραμμική Β’) και μπορούν (η Γραμμική Α’) να αποκρυπτογραφηθούν. Σύμφωνα με τον Μ. Τσικριτσή, η Γραμμική Α’ ανταποκρίνεται στην αιολική διάλεκτο, ενώ η Γραμμική Β’ στην δωρική διάλεκτο. Μήπως τελικά πρόκειται για δύο διαλέκτους της ίδιας γλώσσας; Το μέλλον θα μας δείξει...

.Α.jpg .β.jpg Γραμμική Β΄

ΜΗΝΑΣ ΤΣΙΚΡΙΤΣΗΣ
: Καθηγητής Πληροφορικής στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Μαθηματικά το 1980. Η κύρια ερευνητική του δραστηριότητα είναι η ανάλυση περιεχομένου λέξεων. Το 1983 ξεκίνησε η συγγραφική του δραστηριότητα, ενώ το 2001 εκδόθηκε από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη η μελέτη του για τη μεταγραφή της Γραμμικής Α με τίτλο «Γραμμική Α-Συμβολή στην κατανόηση μιας αιγαιακής γραφής». Από το 1996 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει πλήθος μελέτες για τη μινωική γραφή, και αυτή την περίοδο μελετά τη στατιστική σχέση της Γραμμικής Α με τα Κρητικά ιερογλυφικά σύμβολα. Στο βιβλίο του με τίτλο «Ο Δίσκος της Φαιστού-Οδηγός στην αποκρυπτογράφησή του» που κυκλοφόρησε το 2006 και το οποίο συνοδεύεται από CD-Rom επεδίωξε να παρουσιάσει στους αναγνώστες την έρευνά του πάνω στο Δίσκο καθώς και να τους δώσει τη δυνατότητα να πειραματιστούν οι ίδιοι προσπαθώντας να τον αποκρυπτογραφήσουν.

Πηγή: http://www.mousaios.gr/index.html
Για το τέλος της σχολικής μας χρονιάςΑφιερωμένο σε όλους τους Έλληνες και σε όλους εκείνους που αγαπάνε την Ελλάδα.

Κωνσταντίνα Γιαννάκου


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ Β΄
Η μυκηναϊκή Γραμμική Β γραφή ονομάστηκε έτσι από τον ανασκαφέα της Κνωσού A. Ewans σε αντιδιαστολή με το πρώτο είδος της μινωικής Γραμμικής Α. Οι ομοιότητες των δύο γραμμικών γραφών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Γραμμική Β προέκυψε από τη Γραμμική Α. Παράλληλα όμως με τις ομοιότητες οι δύο γραφές παρουσιάζουν και σαφείς διαφορές, οι οποίες εντοπίζονται τόσο στην εσωτερική τους δομή όσο και στην εξωτερική μορφή των συμβόλων τους. Και οι δύο γραφές χρησιμοποιούν τον ίδιο αριθμό φωνητικών συμβόλων ορισμένα από τα οποία είναι κοινά και στις δύο γραφές, ενώ άλλα εμφανίζονται μόνο σε μία από αυτές. Σήμερα πιστεύεται ότι η δομή της Γραμμικής Β προήλθε από τη Γραμμική Α, αλλά τροποποιήθηκε προκειμένου να εκφράσει καλύτερα την ελληνική γλώσσα.

Η Γραμμική Β είναι κατά κύριο λόγο συλλαβική γλώσσα
(συλλαβογράμματα) γραμμένη σε 89 διαφορετικά σημεία από τα οποία έχουν αποκρυπτογραφηθεί και εκπροσωπούν τόσο γυμνά φωνήεντα (δηλαδή, ε, ι, ιε,) όσο και συλλαβές της μορφής σύμφωνο + φωνήεν (π.χ. πα πε, πι,πο,που).

syllabogr.gif

Εκτός από τα συλλαβογράμματα υπάρχουν πάνω από εκατό ιδεογράμματα (πινακίδες που εκπροσωπούν τα φυσικά αντικείμενα, αριθμοί, τα μέτρα του βάρους και του υγρού και ξηρού όγκου, καθώς και μια σειρά από βασικά προϊόντα).
ideogra.gif


Σαράντα πέντε της Γραμμικής Β συλλαβογράμματα είναι ισοδύναμα σε συλλαβογράμματα της Γραμμική Α, ενώ δέκα ακόμα πιο αμφίβολα έχουν σχέση με τα μεγάλα γράμματα της γραμμικής Α.
Συνεπώς, υπάρχει γενική επιστημονική συναίνεση ότι η Γραμμική Β προέρχεται από Γραμμική Α.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Η γλώσσα των πινακίδων που υπάρχουν στα αρχαιολογικά ευρήματα είναι η μυκηναϊκή ελληνική και το περιεχόμενο τους αφορά στους άρχοντες της Κνωσού “άναξ”, σε πολεμιστές και άρματα, στο λάδι και σε αρωματικά, στο μέλι, στο κρασί και σε πολλά πρόβατα.

313.jpg312.jpg311.jpg
Γραπτές μαρτυρίες που αποκρυπτογραφούνται στις πινακίδες της Γραμμικής Β ανακαλύφθηκαν στην Κνωσό. Από αυτές αντλούμε σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση του ελαιόλαδου στην καθημερινή ζωή, τις θρησκευτικές τελετές, τις εμπορικές δραστηριότητες, τις βιοτεχνικές ασχολίες (αρωματοποιία, βυρσοδεψία, υφαντική, κ.λπ.). Στις πινακίδες της Γραμμικής Β για πρώτη φορά γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ του δέντρου της ελιάς, του ελαιόλαδου και του καρπού, ο οποίος και αποδίδεται με τη μορφή ενός άνθους με τρία πέταλα. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν από τους γραφείς της εποχής τρία διαφορετικά ιδεογράμματα.Υπάρχουν εκτενείς αναφορές για τα φορολογικά αρχεία του ανακτόρου της Κνωσού που μαρτυρούν ένα καλά οργανωμένο γραφειοκρατικό σύστημα. Πληροφορίες έχουμε επίσης για προσφορές στο Πάνθεον, στο Δία και σε άλλες θεότητες.metafr.jpg


grafi3.jpg

Πήλινη πινακίδα γραμμικής γραφής Β' από την Κνωσσό
Τέλος, γνωρίζατε ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορούν γραμματοσειρές της Γραμμικής Β ?
Kαι όμως υπάρχουν. Σας τις παρουσιάζουμε.linearb_consonants.gif

TTF fonts του Curtis Clark: Γραμματοσειρά Γραμμικής Β για Windows, Macintosh
ALPHABETUM: Μια γραμματοσειρά Unicode, για
πολλές αρχαίες γλώσσες του καθ. Juan-Jose Marcos