j0282884.gifΜΑΘΗΜΑ 6ο
Εργασία Αστραπή

Εμπορικές σχέσεις Μυκηναίων και Κύπριων

lions_blade.jpg
Xάλκινο στιλέτο με χρυσό και ασήμι.

Ο πολιτισμός που άνθισε στην Ελλάδα κατά την περίοδο του Χαλκού ονομάζεται

ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Μυκήνες είχαν αποκτήσει μεγάλη οικονομική δύναμη και έγιναν το πιο ισχυρό κράτος στο Αιγαίο. Ριψοκίνδυνοι, τολμηροί, άριστοι θαλασσοπόροι έκαναν παντού αποικίες (Κρήτη - Κυκλάδες - Κύπρο - Δωδεκάνησα - Κάτω Ιταλία).
Τον 14ο και τον 13ο αιώνα π.χ. οι Μυκηναίοι εξέλιξαν την ναυσιπλοία, έτσι άνθισε το εμπόριο και υπήρχε επάρκεια αγαθών. Το εμπόριο στηριζόταν αποκλειστικά στην ανταλλαγή των προιόντων. Τα προϊόντα που έκαναν εισαγωγή ήταν κυρίως τα μέταλλα και οι πρώτες ύλες των πολύτιμων λίθων - χρυσό, ελεφαντόδοντο και ήλεκτρο.
Οι Μυκηναίοι άρχισαν να κάνουν εμπόριο ως την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο. Ήρθαν σε επαφή με τη Κύπρο.
Για μεγάλο διάστημα οι Μυκήνες έκαναν μόνο εμπόριο. Σιγά-σιγά έφτιαξαν εμπορικούς σταθμούς και οι τεχνίτες εγκαταστάθηκαν μόνιμα εκεί.
Στα τέλη του 13ο αιώνα π.χ. οι Μυκηναίοι τεχνίτες έφεραν τις οικογένειες τους στις πόλεις της Κύπρου και κυρίως στην πόλη Έγκωμη. Αυτό ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα εσωτερικών αναταραχών στην Ελλάδα.


myk048.jpgswords2.gifsilv_taurus.gif
  1. Η χρυσή (νεκρική) μάσκα η λεγόμενη ΄΄του Αγαμέμνονα΄΄ όπως έλεγε ο Σλήμαν.
  2. χάλκινα στιλέτα με χρυσό και ασήμι.
  3. χάλκινο κεφάλι ταύρου με χρυσά τμήματα.

<<ΟΙ ΜΥΚΗΝΑΙΟΙ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΑΝ ΜΟΝΑΔΙΚΑ>>


Πηγή : Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
http://www.fhw.gr/chronos/02/mainland/gr/mg/economy/trade/index.html
Θαλασσοκράτορες, έμποροι και σπουδαίοι τεχνίτες Μυκηναίοι αποίκισαν στην Κύπρο.


Μετά την καταστροφή της Κνωσού οι Μυκηναίοι εξαπλώθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου είχαν εμπορικά συμφέροντα. Μερικοί από αυτούς έρχονται ως έμποροι γύρω στο 1.400 π.Χ. στην Κύπρο με το ρεύμα της άφιξης να κρατάει έναν ολόκληρο και πλέον αιώνα.

Η Κύπρος, με τον πλούσιο χαλκό της και την οφειλόμενη σ' αυτόν, ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό ευημερία της, δεν ήταν δυνατό να μην προκαλέσει την προσοχή και το ενδιαφέρον των Αχαιών / Μυκηναίων, που ήδη κυριαρχούσαν στο Αιγαίο. 'Ετσι, σύντομα Μυκηναίοι έμποροι εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο με την οποία κι εμπορεύονταν. Αλλά ακόμη, χρησιμοποιώντας την Κύπρο ως βάση τους, επεξέτειναν τις εμπορικές δραστηριότητές τους στην Ανατολή. Η εγκατάσταση των Μυκηναίων και των Αχαιών το 15ο αιώνα π.Χ. συνέβαλε ώστε να καταστεί η Κύπρος το σημαντικότερο κέντρο του Ελληνικού πολιτισμού.


Αναπτύχθηκε ακόμα στην Κύπρο την εποχή αυτή σύστημα γραφής, η Κυπρομινωική γραφή, που δεν έχει όμως ακόμα αποκρυπτογραφηθεί. Από πινακίδες, ωστόσο, με σφηνοειδή γραφή που διαβάστηκαν στις γειτονικές χώρες, μαθαίνουμε ότι οι βασιλιάδες της Κύπρου είχαν στενές εμπορικές και πολιτικές σχέσεις με τους βασιλιάδες της Μέσης Ανατολής.

external image phil3600th1.jpg

Θαλασσοκράτορες, έμποροι και σπουδαίοι τεχνίτες οι Μυκηναίοι έφεραν τη γλώσσα, τη θρησκεία και τα έθιμά τους. Οι Μυκηναίοι ίδρυσαν ελληνικά βασίλεια στην Κύπρο κατά το Μυκηναϊκό πρότυπο. Βασίλεια με επιβλητικά μνημεία και εντυπωσιακά κυκλώπεια τείχη, όπως η Πάφος, η Σαλαμίνα το Κίτιο και το Κούριον. Οι Αχαιοί / Μυκηναίοι εξελληνίζουν την Κύπρο.


Salamis_kyprou.jpg
Ο αρχαιολογικός χώρος της Σαλαμίνας Κύπρου0.jpg


Έγκωμη
Ο αρχαιολογικός χώρος της Έγκωμης αποτελεί έναν από τους πλουσιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Κύπρο.Στην πόλη αυτή βρέθηκαν μεγάλα πετρόκτιστα κτίρια, δρόμοι, ναοί, οχυρωματικά έργα, τάφοι, πλούσια ευρήματα και έργα τέχνης. Ανάμεσα σ΄ αυτά ξεχωριστή θέση έχει ο μικρός χάλκινος θεός με το κερασφόρο κράνος, θαυμάσιο έργο γλυπτικής της εποχής αυτής.pic038.jpgΑυτή την εποχή εμφανίζονται στο νησί μυκηναϊκά αγγεία σε μεγάλες ποσότητες. Η πληθώρα αυτή οδήγησε κάποιους μελετητές στο συμπέρασμα ότι τα αγγεία αυτά - κυρίως μεγάλοι αμφορείς και κρατήρες με ωραιότατο γραπτό διάκοσμο - πρέπει να κατασκευάζονταν στην Κύπρο από Μυκηναίους τεχνίτες με πηλό καλής ποιότητας που εισαγόταν από την Ελλάδα
03-03-12-05-f3.jpg
Μυκηναϊκός κρατήρας πρώιμου ζωγραφικού ρυθμού από την Έγκωμη. Είναι γνωστός ως ο «κρατήρας του Δία». Γύρω στο 1.400 π.Χ. Κυπριακό Μουσείο, Λευκωσία.

Από την αρχή της χιλιετίας οι Κύπριοι έμαθαν από τους Μυκηναίους να χρησιμοποιούν το σίδηρο. Ο σίδηρος πήρε τη θέση του χαλκού στην κατασκευή όπλων , εργαλείων , αγγείων και σε αντικείμενα καθημερινής χρήσεις. Η εποχή αυτή έφερε αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων του νησιού στον τρόπο που έκαναν εμπόριο, στο χτίσιμο των σπιτιών και των ιερών τους. Επίσης οι Μυκηναίοι τους γνώρισαν τον δωδεκάθεο των Ελλήνων