​​​​j0163073.gifΜΑΘΗΜΑ 6ο
Εργασία Αστέρια


Με τον όρο ********Μυκηνα'ι'κός πολιτισμός********χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που αναπτύχθηκε την περίοδο 1700-1100 π. Χ., κυρίως στην κεντρική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα. Το επίθετο «μυκηναϊκός» προέρχεται από την πρώτη αρχαιολογική θέση στην οποία εντοπίστηκε, τις ΜΥΚΗΝΕΣ, που αποτελούν και ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του. Κατά την περίοδο ακμής του εξαπλώθηκε και στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός ταυτίζεται με την τελευταία περίοδο του, τον Υστεροελλαδικό Πολιτισμό. Ταξινομείται κλασικά ως προϊστορικός, καθώς οι γνώσεις μας για αυτόν βασίζονται μέχρι σήμερα κυρίως σε αρχαιολογικά ευρήματα.


[[#cite_note-0|[1]]​
lion_pyl[1].jpgΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΛΕΟΝΤΩΝ


22i1[1].jpgΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ
Αρχείο:Sites mycéniens el.png
Αρχείο:Sites mycéniens el.png
ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΤα αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή για τον μυκηναϊκό πολιτισμό, με δεύτερη σημαντικότερη τα κείμενα της **Γραμμικής Β** γραφής. Η μελέτη της μυκηναϊκής γεωγραφίας με βάση την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, που κυριάρχησε στην έρευνα τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι, κατά κάποιο τρόπο, παραπλανητική. Τα ομηρικά έπη χρονολογούνται πέντε αιώνες αργότερα από το τέλος του Mυκηναϊκού Πολιτισμού και είναι έργα ποιητικά-μυθολογικά, όχι ιστορικά-γεωγραφικά. Σήμερα πιστεύεται ότι αντικατοπτρίζουν την εποχή που γράφτηκαν, καθώς και την αμέσως προηγούμενη περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι ο Όμηρος περιγράφει στα έπη του συνήθειες, αντιλήψεις, ήθη και έθιμα της δικής του εποχής, του 8ου αιώνα π. Χ. και όχι την μυκηναική εποχή στην οποία διαδραματίζονται η Ιλιάδα και η Οδύσσεια. Σημαντικά κέντρα του μυκηναϊκού κόσμου συναντάμε στη νότια ηπειρωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά Ελλάδα (Αττική, Βοιωτία). Αναφέρουμε ενδεικτικά τον Ορχομενό, τη Θήβα, τις Μυκήνες, την Τίρυνθα, την Πύλο. Ιδιαίτερη συγκέντρωση αρχαιολογικών θέσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και ανακτορικές ακροπόλεις, παρουσιάζουν η Αργολίδα και η Μεσσηνία, που μπορούν να θεωρηθούν τα δύο αρχαιότερα και σημαντικότερα κέντρα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, αν και η εικόνα αυτή οφείλεται ως ένα βαθμό στο γεγονός ότι αυτές οι περιοχές είναι και οι πιο εντατικά ερευνημένες. Σημαντικά αρχαιολογικά κατάλοιπα έχουν έλθει στο φως τα τελευταία χρόνια και στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, που επιτρέπουν να εντάξουμε και τη Θεσσαλία στις περιοχές εξάπλωσης του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.

Ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός εξαπλώθηκε σταδιακά προς νότια και ανατολικά μέσω των θαλάσσιων δρόμων, ώστε για την εποχή ακμής του, το 13ο αι. π. Χ. να μπορεί να αναγνωριστεί μια ομοιογενής πολιτισμική σφαίρα επιρροής του Μυκηναϊκού Πολιτισμού τουλάχιστο στο χώρο του Αιγαίου, η λεγόμενη Μυκηναϊκή Κοινή.

Θεωρείται ακόμα σχεδόν βέβαιη η παρουσία Μυκηναίων στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από το 1500 π. Χ., στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα παράλια της Μ. Ασίας λίγο αργότερα, και στην Κύπρο από τα τέλη του 12ου αι. π. Χ. Η εξάπλωση των Μυκηναίων στα νησιά του Αιγαίου, όπου προηγουμένως κυριαρχούσαν οι Μινωίτες, σχετίζεται ασφαλώς με τη μυκηναϊκή κυριαρχία στην Κρήτη.
Το φαινόμενο συνδέεται ίσως με την αναστάτωση και την παρακμή που επικράτησε μετά την κατάρρευση των μυκηναϊκών βασιλείων στη μητροπολιτική Ελλάδα. Μακρινός απόηχος αυτών των μετακινήσεων μπορεί να διασώζουν και οι αναφορές της Παλαιάς Διαθήκης στους Φιλισταίους, αν προέρχονται πράγματι από το Αιγαίο.
Πέρα από τις περιοχές με επαρκή στοιχεία για μόνιμη εγκατάσταση και κυριαρχία των Μυκηναίων, είναι γνωστές συστηματικές επαφές με σημαντικά ναυτικά και εμπορικά κέντρα της εποχής. Σε αυτά συγκαταλέγονται η Τροία στη βορειοδυτική Μικρά Ασία, η Ουγκαρίτ στη Συρία, η Σαρδηνία και η Ιβηρική Χερσόνησος. Τα μυκηναϊκά ευρήματα στην Αίγυπτο είναι σπάνια, υπάρχουν όμως αιγυπτιακές γραπτές πηγές και αιγυπτιακά ευρήματα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, που φανερώνουν επαφές με τη χώρα των φαραώ, και μάλιστα σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο.

4_maps[1].jpg

ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ


external image 20070823151247_troy.jpgΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΤΡΩΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Στον Τρωικό πόλεμο πήραν μέρος σπουδαίοι βασιλιάδες με στρατό και πλοία από πολλά μέρη της Ελλάδας. Ο πόλεμος αυτός, αν και στη Μυθολογία φαίνεται να έγινε για την σωτηρία της "Ωραίας Ελένης", την οποία έκλεψε ο Πάρης από τον βασιλιά της Σπάρτης, Μενέλαο πηγαίνοντας την στην Τροία, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός και έγινε αθάνατος χάρη στο περίφημο ομηρικό έπος Ιλιάδα.
Δεν είναι, βέβαιο, απίθανο η αρπαγή της Ωραίας Ελένης να αποτελεί ιστορικό γεγονός.
Ο Ευριπίδης αρκετούς αιώνες μετά, στο έργο του «Ελένη», ανασκευάζει το μύθο, αναφέροντας πως ο Πάρης δεν έκλεψε την Ελένη, αλλά το ξόανό της, το ομοίωμά της δηλαδή.Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης στο ποίημά του << Ελένη>> αναφέρεται σε αυτή την εκδοχή του μύθου, εκφράζοντας, παράλληλα ένα διαχρονικό αντιπολεμικό μήνυμα:

<<...Τίποτε στην Τροία-ένα είδωλο.
Έτσι το θέλαν οι θεοί.
Κι ο Πάρης, μ' έναν ίσκιο πλάγιαζε σα να ήταν πλάσμα

ατόφιο.


κι εμείς σφαζόμασταν για την Ελένη δέκα χρόνια .

Μεγάλος πόνος είχε πέσει στην Ελλάδα.
Τόσα κορμιά ριγμένα
στα σαγόνια της θάλασσας στα σαγόνια της γης.

τόσες ψυχές
δοσμένες στις μυλόπετρες, σαν το σιτάρι.
Κι οι ποταμοί φουσκώναν μες στη λάσπη το αίμα
για ένα λινό κυμάτισμα για μια νεφέλη
μιας πεταλούδας τίναγμα το πούπουλο ενός κύκνου
για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη...>>Διάφοροι ιστορικοί πιστεύουν ότι οι αιτίες του πολέμου αυτού ήταν:
  • οικονομικές, κατά κύριο λόγο, καθώς η Τροία κατείχε κεντρική θέση στον εμπορικό δρόμο προς την Μαύρη Θάλασσα και
  • αποικιστικές επίσης, δηλαδή η αναζήτηση νέας χώρας για την εγκατάσταση πληθυσμών που δεν είχαν χώρο να μείνουν στην κυρίως Ελλάδα.

Η εκστρατεία τοποθετείται, σύμφωνα με την επικρατέστερη αντίληψη, μεταξύ 1194 με 1184 π.Χ.
Σε κάθε περίπτωση, τοποθετείται μετά την Αργοναυτική εκστρατεία και πριν την κάθοδο των Δωριέων.
Ο Τρωικός Πόλεμος άρχισε, όταν οι Αχαιοί πέρασαν στην Μικρασιατική ακτή, με ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, για να καταλάβουν την πλούσια Τροία που έλεγχε τα στενά του Ελλησπόντου.
Οι Αχαιοί θεωρείται ότι διέθεταν στρατό 100.000 - 135.000 ανδρών και στόλο 1186 πλοίων.


Μετά από πολύχρονη πολιορκία οι Έλληνες κατέκτησαν την Τροία και επικράτησαν στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, το όνομά τους έμεινε αθάνατο και η δόξα τους, το << κλέος>> τους συνοδεύει ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΠΗΓΕΣ: ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΗΛΙΑΚΗΣ


Για την αιωνιότητα ΤΡΟΙΑ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ενας δεκάχρονος πόλεμος για την ομορφιά μιας γυναίκας είναι κάτι που δεν μπορεί πότε να γίνει. Έτσι λέμε σήμερα. Να όμως που οι άνθωρποι, κείνα τα παλιά τα χρόνια, μιλούσαν και τραγουδούσαν για τον μεγάλο πόλεμο που έγινε για το χατήρι της Ωραίας Ελένης. Και το πίστευαν. Και ίσως-ίσως να μην είχαν άδικο. Δύσκολο να μπούμε στη σκέψη τους. Άλλα τα χρόνια εκείνα κι άλλα τα σημέρινα. Χρόνια μυθικά, χρόνια ηρωικά και παραμυθένια. Χρόνια αξέχαστα!


troy_main.jpg

'Ενα λογοτεχνικό έργο δεν αρκεί να συγκινεί μόνο ποιητικά. Πρέπει να συγκινεί και με τη σωστή,την ανθρώπινη φιλοσοφία του. Ο 'Ομηρος αριστεύει και στα δύο. Ο ποιητής αγαπά την πατρίδα του, αγαπά όμως και τον άνθρωπο πέρα από σύνορα, και σ' αυτό δεν υπάρχει ούτε ίχνος αντίφασης. Πατρίδα και δικούς αγαπά πιο πολύ όποιος έχει πολλή αγάπη μέσα του. Υπήρξαν πολλοί μεγάλοι, αλλά όχι όλοι και σωστοί. Ο 'Ομηρος υπήρξε και μεγάλος και σωστός.


Μίρκα Κατσιλιάνου, Πηγή - ΙΛΙΑΔΑ,ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Αδελφών Στεφανίδη, Εκδόσεις ΣΙΓΜΑ
Τα γεγονότα που διηγείται ο Όμηρος μπορεί να είναι πραγματικά, γιατί υπάρχει μια πηγή αλήθειας. Ο Ερρίκος Σλήμαν πριν πολλά χρόνια έκανε ανασκαφές με τη βοήθεια εργατών και ενός αρχαιολόγου, για να ανακαλύψει την Τροία διότι είχε λατρέψει από μικρός τον Τρωικό Πόλεμο. Υπήρχαν εννιά επίπεδα από πόλεις, η μια χτισμένη πάνω στην άλλη. Ο Σλήμαν πίστευε ότι η Τροία του Πριάμου ήταν η πιο κάτω αλλά δεν ήταν ούτε πιο κάτω ούτε πιο πάνω, ήταν ανάμεσα στο έκτο και στο έβδομο επίπεδο. Μετά από πολλά χρόνια και ενώ οι εργάτες του είχαν καταστρέψει διάφορα πολύτιμα ευρήματα ανακάλυψε την Τροία, η οποία ήταν μικρή, γεγονός που τον οδήγησε να αναρωτηθεί, γιατί έγινε πόλεμος για μια τόσο μικρή πόλη. O πόλεμος έγινε γιατί οι Έλληνες ήθελαν να κατακτήσουν την Τροία για να σταματήσουν αυτό που έκαναν οι Τρώες , δηλαδή το ότι κάθε φορά που ένα καράβι περνούσε από τον Ελλήσποντο ζητούσαν φόρο. Ήθελαν επίσης να την κατακτήσουν γιατί ήταν σε πολύ καλή θέση από εμπορική άποψη και επειδή επίσης ήθελαν εκεί να φτιάξουν έναν δικό τους εμπορικό σταθμό.
Σαράντα δύο χρόνια μετά το θάνατο του Σλήμαν ανακαλύφτηκε στάχτη στα ερείπεια αυτά και από αυτό γίνεται φανερό ότι η πόλη κάηκε.
Μήπως από όλα αυτά βγάζουμε κάποιο συμπέρασμα;
Μήπως ο Τρωικός Πόλεμος έγινε στ΄ αλήθεια;

christmas_stars_spark_a_hb[1].gif