​​

Prince.jpgΜΑΘΗΜΑ 4ο

Εργασία Αγοριών


Η Κνωσός, που είναι ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης, βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου.
Πρόκειται για το πιο ενδεικτικό απομεινάρι του Μινωικού πολιτισμού που αναπτύχθηκε στην Κρήτη. Στο μεγαλοπρεπές αυτό
**ανάκτορο** της Κνωσού κατοικούσε ο Μίνωας, γιος της Ευρώπης και του Δία, καθώς επίσης και ο θρυλικός Μινώταυρος (Μυθολογία).

01.gif

Το Ανάκτορο της Κνωσού κατά την Αρχαιότητα
Το Ανάκτορο της Κνωσού κατά την Αρχαιότητα
Το Ανάκτορο της Κνωσού κατά την Αρχαιότητα

Οι ανασκαφές, για να έρθει στην επιφάνεια αυτός ο αρχαιολογικός χώρος, αρχίζουν το 1878 από τον Ηρακλειώτη αρχαιολάτρη Μίνω Καλοκαιρινό. Οι πρώτες αυτές δοκιμαστικές ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια αρκετά πιθάρια και άλλα σημαντικά αντικείμενα.
Σύντομα όμως οι ανασκαφές αυτές σταμάτησαν για να έρθει το 1900 ο Άγγλος αρχαιολόγος Arthur Evans μαζί με το επιτελείο του και να αρχίσει συστηματικές ανασκαφές στον χώρο αυτό, οι οποίες διάρκεσαν 35 ολόκληρα χρόνια. Ο Evans αναστήλωσε το ανάκτορο της Κνωσού χρησιμοποιώντας σε πολλά από τα κτίρια υπερβολική ποσότητα τσιμέντου, πράγμα για το οποίο κατηγορήθηκε αλλά όπως φάνηκε αργότερα τα κτίρια αυτά δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να αντέξουν στον χρόνοΤα Διπλά Κέρατα. Το Ιερό Σύμβολο της Κνωσού
Τα Διπλά Κέρατα. Το Ιερό Σύμβολο της Κνωσού

Τα Διπλά Κέρατα: Το Ιερό Σύμβολο της Κρήτης

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ, ΘΛΙΒΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ . . .

Ο Μίνωας, ο φημισμένος βασιλιάς της Κρήτης, με τα καράβια του κυριάρχησε στις ελληνικές θάλασσες και ίδρυσε πoλλές κρητικές αποικίες. Οι Κρήτες ταξίδευαν παντού και είχαν σχέσεις με πολλά μέρη.
Ο Ανδρόγεως, ο πρωτότοκος γιος του Μίνωα, ήρθε στην Αθήνα, λοιπόν, να πάρει μέρος στους περίφημους αγώνες της πόλης, τα Παναθήναια. Βγήκε πρώτος σε όλα τα αγωνίσματα όμως αυτό δεν άρεσε καθόλου στους Αθηναίους. Για αυτό και ο βασιλιάς της Αθήνας, ο Αιγέας ζήτησε από τον Ανδρόγεω να σκοτώσει τον ταύρο που είχε φέρει ο Ηρακλής από την Κρήτη στο Μαραθώνα και να τους απαλλάξει από αυτό το θηρίο. Ο νεαρός δεν τα κατάφερε και ο ταύρος τον σκότωσε.
Ο Μίνωας οργίστηκε πάρα πολύ όταν έμαθε για το χαμό του παιδιού του και ορκίστηκε να πάρει το αίμα του πίσω. Αρμάτωσε τα καράβια του και έφτασε στην Αθήνα, όπου επέβαλε έναν τρομερό φόρο για να εκδικηθεί το θάνατο του γιου του: κάθε χρόνο, εφτά αγόρια και εφτά κορίτσια έπρεπε να στέλνονται στην Κρήτη, όπου θα τα καταβρόχθιζε ο Μινώταυρος, το φοβερό τέρας που κρυβόταν μέσα στο Λαβύρινθο που είχε κτίσει για το βασιλιά, ο Δαίδαλος. Αυτό έγινε για δυο χρόνια, όμως την τρίτη χρονιά επενέβη ο Θησέας, ο γιος του Αιγέα, για να σταματήσει αυτό το κακό.
Πιθανότατα, η αληθινή ιστορία που κρύβεται πίσω από τον μύθο του Θησέα και του Μινώταυρου είναι ο βαρύς φόρος του ''αίματος'' που απαίτησε ο Μίνωας από τους Αθηναίους, για κάποιο λόγο.external image image003.jpg

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΡΑΔΑΜΑΝΘΥ, ΤΟΝ ΝΑΥΤΙΚΟ

- Είμαι ναυτικός από την Κρήτη και αυτή τη στιγμή ο καπετάνιος μας συνομιλεί με το βασιλιά μας για τα εμπορεύματα που θα πουλήσουμε και θα αγοράσουμε. Ξέρετε ότι το εμπόριο για μας είναι πολύ σημαντικό; Αν δεν είχαμε το εμπόριο δεν θα κυριαρχούσαμε στο Αιγαίο πέλαγος και δεν θα είχαμε γίνει τόσο σπουδαίοι και δυνατοί. Να, έρχεται ο καπετάνιος μας, τον βλέπω πολύ ικανοποιημένο. Τελικά θα πάμε στη Νάξο, όχι πολύ μακριά, 5 μέρες ταξίδι. Φεύγουμε αμέσως μόλις εφοδιαστούμε με τρόφιμα και νερό. Απ' ό,τι φαίνεται θα έχουμε πρίμο αεράκι και το ταξίδι μας θα είναι θαυμάσιο. Να σας πω τώρα τι μεταφέρουμε: ελαιόλαδο, κρασί, μέλι, αγγεία και κοσμήματα για να τα πουλήσουμε και θα αγοράσουμε μάρμαρο, χαλκό, χρυσάφι, ασήμι, πολύτιμες πέτρες και ό,τι άλλο χρειαζόμαστε... Δεν χαζεύουμε καθόλου στο καράβι. Τα μόνα διαλείμματα που κάνουμε είναι για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Περιμένω με λαχτάρα να γυρίσουμε πίσω στο νησί μας, όπου μένει η οικογένειά μου, μέσα στο ανάκτορο της Κνωσού. Αγαπώ πολύ την πατρίδα μου και μου αρέσει πάρα πολύ η ξένιαστη και χαρούμενη ζωή που ζούμε όλοι μαζί, με τις γιορτές και τα γλέντια μας... Ευτυχώς, είχαμε καλό ταξίδι. Επιτέλους, βλέπω τη Νάξο, σε δέκα λεπτά πιάνουμε λιμάνι... Αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε για να ανταλλάξουμε τα εμπορεύματά μας, για αυτό σας αφήνω έτσι βιαστικά. Χάρηκα που με ακούσατε, θα τα πούμε πάλι όταν επιστρέψω. Α! ναι, ξέχασα να σας συστηθώ, είμαι ο Ραδάμανθυς από την Κνωσό.

DSC04487[1].JPG
ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
map[1].gif


ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Το παλαιότερο παιχνίδι που έχει διαπιστωθεί (σε τοιχογραφίες) ονομάζεται Senet, το οποίο είναι παιχνίδι «πορείας» ενώ υπήρχε και μια multiplayer (για πολλούς παίκτες) παραλλαγή, το Mehen, να ακολουθεί από κοντά σε τοιχογραφίες του 3000 π.Χ. Αυτό ήταν περισσότερο «λαβύρινθου».
Το Senet ήταν ένα παιχνίδι 30 τετραγώνων με τρόπο παιχνιδιού που θυμίζει το σημερινό τάβλι, ενώ το Mehen έμοιαζε με το γνωστό μας «φιδάκι» αλλά παίζονταν σε μια κυκλική «πίστα» που θυμίζει εκπληκτικά το «Δίσκο της Φαιστού», με τη διαφορά ότι πάνω της δεν υπάρχουν τυπωμένα στοιχεία – ιδεογράμματα – και ότι ο «Δίσκος της Φαιστού» ήταν σα μινιατούρα, πολύ μικρός για παιχνίδι (εκτός κι αν ήταν παιχνίδι τσέπης). Με αυτό σχετίζονται όλα τα άλλα ανάλογα αρχαία παιχνίδια που βρέθηκαν, το «Βασιλικό παιχνίδι της Ουρ» από το 2700 π.Χ. (20 τετραγώνων), τα μεταγενέστερα Αιγυπτιακά παιχνίδια των «20 τετραγώνων» Aseb και Tau, και το «παιχνίδι της Κνωσού» (14 «τετραγώνων», κύκλων στην πραγματικότητα, συν 4 βοηθητικών, συν μιας «σκάλας εισόδου» και ενός «ποταμού» χάσματος).
0281393164[1].jpgΤαυροκαθάψια

Τα ταυροκαθάψια είναι ένα ξεχωριστό μινωικό άθλημα, που
έχει μελετηθεί πολύ από τους ειδικούς. Διακρίνεται σε τρεις διαφορετικές τεχνικές για άλματα:
Στην 1η τεχνική, ο αθλητής έπιανε τον ταύρο που κάλπαζε από τα κέρατα, γύριζε πάνω από το κεφάλι του, πατούσε πάνω στην πλάτη του και μετά γύριζε στον αέρα και προσγειωνόταν πίσω του.
Στην 2η τεχνική, ο αθλητής πηδούσε -κατά προτίμηση από μια ανυψωμένη θέση- πάνω από το κεφάλι του ταύρου, έπεφτε με τα χέρια πάνω στην πλάτη του, μετά γυρνούσε στον αέρα και προσγειωνόταν στο έδαφος πίσω από το ζώο.
Στην 3η τεχνική, η οποία απεικονίζεται σε μία και μόνο παράσταση, ο ταυροκαθάπτης διακρίνεται πάνω από την ουρά του ταύρου, πιθανόν αφού τον έχει πλησιάσει από το πλάι. Ίσως η τελευταία αυτή παράσταση να μην αποδίδει μια ρεαλιστική τεχνική, αλλά να υπαγορεύτηκε από τις ανάγκες της εικονογραφίας.
Οι περίφημες νωπογραφίες από την Κνωσό (περίπου μέσα 15ου αιώνα π.Χ.) φαίνεται ότι αποτελούν έναν συνδυασμό των δύο πρώτων τεχνικών
.

Taurokathapasia[1].jpg
ΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΓΛΑΥΚΟ, ΤΟΝ ΤΑΥΡΟΚΑΘΑΠΤΗ...

- Να που ξαναβρεθήκαμε, όπως σας έλεγα, είμαι ο Ραδάμανθυς, ο ναυτικός από την Κνωσό και μόλις χτες γυρίσαμε από τη Νάξο. Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος γιατί βρίσκομαι στην αρένα μαζί με την γυναίκα μου την Πασιφάη και την κόρη μου τη Φαίδρα για να παρακολουθήσουμε ένα από τα αγαπημένα μας θεάματα, το αγώνισμα των νέων μας με τους ταύρους, τα ταυροκαθάψια, όπως τα λέμε. Θα λάβει μέρος και ο γιος μου, ο Γλαύκος, για πρώτη φορά, για αυτό και έχω κάποια αγωνία τώρα που σας μιλάω.
Σε εμάς τους Κρητικούς ο ταύρος είναι ζώο ιερό που το λατρεύουμε και τα κέρατά του είναι σύμβολα δύναμης και εξουσίας.
Τα βούκινα σαλπίζουν δυνατά και όλοι σηκωνόμαστε όρθιοι για να δούμε καλύτερα. Η ματιά μου πέφτει πάνω στο βασιλιά μας, το Μίνωα που στέκεται μεγαλόπρεπος, μαζί με τη συνοδεία του ενώ δίπλα του βρίσκεται, πανέμορφη και χαμογελαστή, η κόρη του η Αριάδνη που χαιρετάει όλους εμάς που την καμαρώνουμε, τη γλυκιά βασιλοπούλα μας. Τι όμορφη που είναι η ζωή μας εδώ στην Κνωσό, πόσο ανέμελη και ελεύθερη, ακόμα και για τις γυναίκες που κυκλοφορούν ελεύθερα, όπως και εμείς οι άντρες, χωρίς διακρίσεις!
Ο αγώνας αρχίζει. Πρώτος βγαίνει ο ταύρος και αμέσως μετά εμφανίζεται ο γιος μου, ο Γλαύκος μου, ο οποίος με χάρη και σιγουριά επιχειρεί κατευθείαν άλμα πάνω από τον ταύρο. Μπράβο, καμάρι μου, νάτος, προσγειώθηκε όρθιος πίσω από τον ταύρο, άξιος, άξιος! Όλοι χειροκροτούν με ενθουσιασμό και εγώ είμαι τόσο περήφανος και συγκινημένος που μου έρχονται δάκρυα στα μάτια!
Μεγάλη μέρα η σημερινή, ο γιος μου απέδειξε ότι είναι άντρας σωστός, Κρητικός ατρόμητος!


ΠΗΓΕΣ :
1.'' ΚΡΗΤΗ, ΗΡΩΕΣ - ΤΟΠΟΙ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ'' ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΒΑΡΕΛΛΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ.OI ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ


Στην εποχή μας οι Κρητικοί είναι έμποροι, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι όπως στην αρχαιότητα, ενώ παράλληλα ασχολούνται με διάφορα σύγχρονα επαγγέλματα. Καλλιεργούν τα ίδια προιόντα, παράγουν και σήμερα λάδι, κρασί, μέλι, ωστόσο η ζωή έχει αλλάξει πάρα πολύ μέσα στους αιώνες που έχουν περάσει. Τα ένδοξα παλάτια των Μινωιτών δεν είναι όπως την εποχή που πρωτοκτίστηκαν, οι σύγχρονες πόλεις σε τίποτα δεν θυμίζουν τις πόλεις της αρχαιότητας. Ωστόσο, αυτό που έχει μείνει ίδιο είναι η ιδιοσυγκρασία και η ψυχοσύνθεση των Κρητικών: είναι και σήμερα άνθρωποι χαρούμενοι, φιλόξενοι, εξωστρεφείς που αγαπούν τις γιορτές, τα γλέντια, το κρασί, το τραγούδι και τον χορό. Είναι ''λεβέντες'' , άνθρωποι ιδιαίτεροι και μοναδικοί, όπως ήταν και οι πρόγονοί τους, οι οποίοι δημιούργησαν αυτόν τον τόσο ξεχωριστό πολιτισμό, τον Μινωικό, χιλιάδες χρόνια πριν!

- ΕΙΜΑΙ Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ
Από μικρός μου άρεσε η τέχνη και ασχολήθηκα με την γλυπτική. Στο εργαστήρι μου στην Αθήνα έφτιαχνα αγάλματα που έμοιαζαν με αληθινά σώματα ανθρώπων, έτοιμα να κινηθούν! 'Έφυγα από την Αθήνα για να πάω στην Κρήτη γιατί με κατηγόρησαν ότι έριξα τον ανιψιό μου, τον Τάλω, από την Ακρόπολη ενώ εκείνος παραπάτησε.
Εκεί, ο βασιλιάς της Κρήτης, Μίνωας, μου ανέθεσε να φτιάξω μια απόρθητη κρυψώνα για τον πολύτιμο θησαυρό του. Έτσι, έφτιαξα τον περίφημο Λαβύρινθο.
Θέλετε να σας μιλήσω για τα μυστικά του Λαβύρινθου;
Ο Λαβύρινθος είχε μυστική είσοδο και μυστική έξοδο. Τον θησαυρό του Μίνωα φυλούσε ο Μινώταυρος. Το κελί του ταύρου βρισκόταν στη μέση, αλλά ο ταύρος κινούνταν συνεχώς.

Ο Θησέας ήρθε από την Αθήνα για να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Η Αριάδνη τον ερωτεύτηκε και μου ζήτησε να της βρω μια λύση ώστε να επιστρέψει ο Θησέας από τον Λαβύρινθό μου. Κι έτσι, σκέφτηκα τον "μίτο της Αριάδνης" -ένα κουβάρι σκοινί που ξετύλιξε μπαίνοντας και ακολούθησε βγαίνοντας-, χάρη στον οποίο ο Θησέας κατάφερε να βγει έξω. Όμως, ο Μίνωας θύμωσε μαζί μου που βοήθησα τον Θησέα και μου απαγόρευσε να φύγω από την Κρήτη. Εγώ όμως, ως πολυμήχανος, βρήκα και πάλι μια λύση: τα κέρινα φτερά για μένα και τον αγαπημένο μου γιο, Ίκαρο! Με αυτά θα πετούσαμε μακριά από την φυλακή μας! Αχ, καλύτερα να μην το είχα σκεφτεί... ο γιος μου με παράκουσε και τα φτερά του έλιωσαν από τον καυτό ήλιο! Ο Ίκαρος μου πνίγηκε στο (Ικάριο) πέλαγος κι εγώ θα ζούσα την υπόλοιπη ζωή μου μακριά από την Κρήτη αλλά και μακριά από τον μονάκριβο γιο μου...cropped-candia-blog-header3.jpg
Σε διάφορες πόλεις της Κρήτης έχουν κτιστεί μεγάλα παλάτια. Το πιο μεγάλο και το πιο ωραίο όμως είναι το δικό μας το παλάτι της Κνωσού.

knossos1.jpg

Έχει 1.500 δωμάτια. Η βασίλισσα έχει ένα μπάνιο που είναι στολισμένο με τοιχογραφίες που δείχνουν δελφίνια να κολυμπούν και ένα δωμάτιο που το χρησιμοποιεί για να βάφετε.
Ο βασιλιάς με τη σειρά του έχει ένα πέτρινο θρόνο. Δεξιά και αριστερά του κάθονται οι σύμβουλοί του.
Οι τοίχοι του παλατιού είναι διακοσμημένοι με ζωγραφιές. Πουλιά, πρίγκιπες, και πολύ ωραία δελφίνια παρουσιάζονται στις τοιχογραφίες. Στο παλάτι υπάρχουν και εργαστήρια που κάνουν υφάσματα, κρασί, λάδι, κοσμήματα και πολλά άλλα
.

Είμαι ένα παιδί που ζω στην Κνωσό.

Με λένε Ανδρόγεω. Ζω στο παλάτι της Κνωσού. Ο μπαμπάς μου δουλεύει στο εργαστήριο που κάνει κοσμήματα. Το πρωί πηγαίνω στο σχολείο, που είναι μέσα στο παλάτι. Μαθαίνω γράμματα και τα γράφω σε μια πλάκα από πηλό.
Όταν τελειώσω το σχολείο πηγαίνω στο σπίτι μου για φαγητό. Λατρεύω τα όσπρια με μπόλικο ελαιόλαδο.
Μετά το φαγητό τρώω υπέροχα γλυκά από μέλι ή σύκα με χουρμάδες.
Το αγαπημένο μου παιχνίδι είναι το σκάκι, ο δίσκος της Φαιστού ή το παιχνίδι της Κνωσού
.


Το layout του Δίσκου της Φαιστού ως «επιτραπέζιο» (με 2 level, αν αναλογιστούμε ότι είναι διπλής όψης!!!)
LikeAGame017.jpg


Το παιχνίδι της Κνωσού

external image LikeAGame019.pngΤο «Παιχνίδι της Κνωσού» είναι ένα αρχαίο επιτραπέζιο παιχνίδι που βρέθηκε στο Ανάκτορο της Κνωσού στην Κρήτη. Ως παιχνίδι είναι της κατηγορίας "αγώνα ταχύτητας", γεμάτο αγωνία και εκπλήξεις. Είναι όμως ταυτόχρονα και κάτι παραπάνω. Πρόκειται για έναν αρχαίο «εξομοιωτή» της Ζωής και του ταξιδιού στον Άδη με επιστροφή. Ως εμπνευσμένο από την ίδια τη ζωή, αφορά έναν "αγώνα μετ' εμποδίων" αγώνα όμως προς που; Η παρουσία ενός «κενού» ανάμεσα στα δύο μέρη της πίστας και ο συσχετισμός του παιχνιδιού με άλλα πολύ παρόμοια που βρέθηκαν στην Μεσοποταμία και στην Αίγυπτο – για τα οποία έχουμε πολύ περισσότερες πληροφορίες – έχει δείξει ότι αυτό το «κενό» έπαιζε το ρόλο του Ποταμού-Ωκεανού που χωρίζει τον ορατό κόσμο των ζωντανών από τον αόρατο κόσμο των νεκρών, που βρίσκεται πέρα από τη θάλασσα εκεί όπου δύει ο ήλιος: Το «χάσμα». Οι παίκτες χρειάζεται να δείξουν ικανότητα για σωστές αποφάσεις, αλλά και να έχουν τύχη με τις «ζαριές».


Χαίρομαι πολύ όταν κάποιες φορές πάω με το θείο μου που είναι αγγειοπλάστης στο στάδιο της Κνωσού για να παρακολουθήσω τα ταυροκαθάψια.external image StierSpringerFrescoWP.jpg

Από νωρίς μαζευόμαστε για να δούμε τη γιορτή. Μέσα στο στάδιο μπαίνουν ο ταύρος και τέσσερις γυμνασμένοι νέοι και νέες που κρατούν ξύλινα ρόπαλα. Περιτριγυρίζουν τον ταύρο και ένας από αυτούς προσπαθεί να ανέβει στη ράχη του ζώου. Αφού κρατηθεί από τα κέρα τα του εκτελεί διάφορες ακροβατικές ασκήσεις.
Μου αρέσει πολύ το άθλημά αυτό πολύ γιατί δεν απαιτείται ο φόνος των ταύρων.

Το απόγευμα ο μπαμπάς μου με παίρνει στο εργαστήριο να μάθω να δουλεύω και να κάνω κοσμήματα. Όταν θα μεγαλώσω θα γίνω κι εγώ τεχνίτης.Εμείs που ζούμε στο ανάκτορο τηs Κνωσού δεν έχουμε καμία διαφορά από τουs σημερινούς
ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ, διότι όπως εμείs κάνουμε εμπόριο έτσι και οι κρητικοί κάνουνε εμπόριο.

external image 192_3.jpg


Ίσως ο μύθος του Θησέα να συμβολίζει μια σημαντική νίκη των Αθηναίων στα ταυροκαθάψια ή μια σημαντική νίκη τους σε πόλεμο με τους μινωίτες.

Με λένε Ίκαρο. Η δουλειά μου είναι να φτιάχνω τοιχογραφίες σε ανάκτορα, αλλά και ιδιωτικά σπίτια, πάνω σε τοίχους όταν ο σοβάς είναι ακόμη υγρός. Αυτό γίνεται, ώστε το χρώμα να πιάσει καλύτερα. Χαρακτηριστικά είναι τα έντονα χρώματα που χρησιμοποιώ στις δημιουργίες μου. Χρώματα ζεστά, έντονα και πολύ φωτεινά αφού ως κύρια χρώματά τους έχουν το κόκκινο, το κεραμιδί, το μπλε και το κίτρινο. Στις τοιχογραφίες μου εμφανίζω θέματα από την καθημερινή ζωή, το φυτικό και ζωικό κόσμο. Βασιλοπούλες και βασιλόπουλα, πουλιά, αρχόντισες με φουντωτά φορέματα καθώς και ο διπλός πέλεκυς, το ιερό σύμβολο της Μινωικής Κρήτης μας, αυτά είναι τα πιο διαδεδομένα μοτίβα.

external image 4_01.jpgΕμείς οι μινωιτες δεν ζωγραφίζυμε πολεμικές στιγμές. Πρόσφατα ζωγράφισα την εικόνα ενός κοπαδιού από δελφίνια. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το έργο μου. Κάτι μου λέει ότι θα μείνει έτσι όπως είναι σήμερα για πάρα πολλά χρόνια και κάποτε οι άνθρωποι θα το θαυμάζουν και πάλι.external image min_2.jpg
Πηγή: 11dim-kaval.kav.sch.gr/.../minoan.htm
ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ

Σχετικά με το νόημα του μύθου του Μινώταυρου έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες. Σύμφωνα με μια από αυτές, ο μύθος σχετίζεται με τους μύθους των Βάαλ και Μολώχ των Φοινίκων. Η θανάτωση του Μινώταυρου συμβολίζει την κατάργηση του βαρβαρικού εθίμου της ανθρωποθυσίας από τον περισσότερο προοδευμένο ελληνικό πολιτισμό.
Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ο Μίνωας και ο Μινώταυρος δεν είναι παρά μορφές του ίδιου προσώπου, και αντιπροσωπεύουν τον θεό Ήλιο.
Ακόμα υπάρχει η άποψη ότι ο μύθος της θανάτωσης του Μινώταυρου συμβολίζει την κύρια
απελευθέρωση των Ελλήνων από την κυριαρχία της Μινωικής Κρήτης.50179-ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ_ΚΑΙ_ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ,_ΚΡΕΜΟΝΑ.jpgΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

Λαβύρινθος σημαίνει ο οίκος του Λάβρεως, δηλαδή το ανάκτορο του διπλού πέλεκυ. Η λέξη λαβύρινθος προέρχεται από τη Λυδική λέξη "λάβρυς" που σημαίνει διπλός πέλεκυς, ο οποίος ήταν το ιεερότερο σύμβολο του μινωικού πολιτισμού.
Knossos_04.jpg

knosos7.jpg

ΚΑΤΟΨΗ ΤΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΟΥ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ

Είμαι Μινωίτης και ζω στο ανάκτορο της Κνωσού.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ- ΑΣΧΟΛΙΕΣ

Καλλιεργώ δημητριακά, όσπρια, άφθονα λαχανικά στους κήπους, ενώ το σπουδαιότερο μέρος της παραγωγής μου είναι το λάδι, το σιτάρι και το κρασί. Χρησιμοποιώ νέα αγροτικά εργαλεία και φτιάχνω ειδικά συστήματα για το πότισμα.

Καλλιεργώ και αρωματικά φυτά και σπόρους. Με τα αρωματικά φυτά, που τόσο πλούσια μας παρέχει η κρητική γη, κατασκευάζω φάρμακα. Αρωματικά φυτά είναι το δίκταμο, η μαλοτήρα, το θρούμπι, η μαντζουράνα, η ρίγανη και η φασκομηλιά.

Εκτρέφω βόδια, κατσίκες και πρόβατα. Χρησιμοποιώ το δέρμα και το μαλλί από αυτά.

Παράγω εξαιρετικής ποιότητας μέλι που το αποθηκεύω στα πιθάρια. Σχετικός μύθος αναφέρει πως ένας από τους γιους του Μίνωα, ο Γλαύκος, όταν ήταν μικρός έπεσε και πνίγηκε σε ένα πίθο με μέλι.


1102976_b.jpg

Βασικές ασχολίες μου είναι η χρυσοχοία και η σφραγιδογλυφία.


ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρώω κρέας και γαλακτοκομικά, βοοειδή, σιτάρι, κριθάρι και άγριο κρέας όπως ελάφια και κάπρους. Φρούτα και λαχανικά μου είναι αναγκαία. Τα σταφύλια, τα αχλάδια, τα σύκα, τα κυδώνια, τα πράσα, τα σπαράγγια, το σέλινο, τα κουκουνάρια και οι βολβοί είναι από τα αγαπημένα μου. Ψάρια, χταπόδια και γλυκά συμπληρώνουν τη διατροφή μου.

Τα σαλιγκάρια τα λατρεύω και τα εξάγω και στη Θήρα. Διάσημα κρητικά προιόντα κριθαρένιο παξιμάδι, ελιές και τυρί.ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Είμαι μαυριδερός με λεπτό λαιμό, μεγάλους ώμους, λεπτή μέση, μακριά σκούρα μαλλιά και αρκετά κοντός.

Φορώ ένα ύφασμα γύρω από τη μέση που λέγεται ζώμα.minoikos4.GIFΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Στο ανάκτορο υπάρχει σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά μου. Εκεί ο δάσκαλος τους μαθαίνει γραφή και αρίθμηση. Οι μαθητές κάθονται σε πέτρινους πάγκους, έχοντας δίπλα τους μια πέτρινη λεκάνη με πηλό. Ο κάθε μαθητής παίρνει ένα κομμάτι πηλό από την πέτρινη λεκάνη και πάνω σε μακρόστενο ξύλο πλάθει τον πηλό φτιάχνοντας έτσι αριθμούς και λέξεις.


tableta.gifΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Αγαπώ πολύ τις γιορτές, τις τελετές, το χορό και τις συγκεντρώσεις. Παίζω αυλό και σείστρο, που είναι γνωστά μουσικά όργανα. Επίσης τραγουδώ όμορφους ύμνους.
minoikos1.GIF


08_alloi_alloi10_1998_02b.jpgΠΑΙΧΝΙΔΙΑ


Στον ελεύθερο χρόνο παίζουμε ζατρίκιο, κότσια και πεσσούς. Το πιο γνωστό είναι τα Ταυροκαθάψια.Knossos_09.jpg

Το παραπανω σκίτσο σχεδιάστηκε με εντολή του ανασκαφέα της Κνωσού Σερ Άρθουρ Εβανς και δείχνει σύμφωνα με την αρίθμηση που έχει το σώμα του Ταυροκαθάρπτη, τις διαδοχικές τέσσερις φάσεις του αγωνίσματος:

1) Ο αθλητής πιάνεται από τα κέρατα του ταύρου και επιχειρεί το άλμα.

2) Ο ταύρος έχει τινάξει το κεφάλι του προς τα πάνω και ο αθλητής έχει δώσει ώθηση στο σώμα του για μια πλήρη αναστροφή.

3) Ο αθλητής στέκεται όρθιος στη ράχη του ταύρου.

4) Τεντώνει τα χέρια του και επιχειρεί το τελικό άλμα, από τη ράχη του ζώου στο έδαφος.

Ωστόσο υπάρχουν πολλές παραλλαγές των αλμάτων αλλά και πάρα πολλές φιγούρες.
Ο Μινωικός πολιτισμός καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας.
-1.jpg