Η ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ j0440424.jpgΤο 1900 μ.Χ. ο Άγγλος αρχαιολόγος Αρθούρος Έβανς, κάνοντας συστηματικές ανασκαφές στην Κνωσό, ανακάλυψε την ύπαρξη ενός σπουδαίου πολιτισμού, ο οποίος ήταν άγνωστος μέχρι τότε. Τον πολιτισμό αυτό, ο οποίος χρονολογείται από το 2600 π. Χ., ο ίδιος ο Έβανς ονόμασε μινωικό.

Οι αρχαιολόγοι διακρίνουν τις εξής τρεις περιόδους ή φάσεις αυτού του πολιτισμού:
α) Προανακτορική 2600 έως 1900 π.Χ.
β) Παλαιοανακτορική 1900 έως 1700 π.Χ.
γ) Νεοανακτορική 1700 έως 1450 π.Χ.
δ) Μετανακτορική 1450 έως 1150 π.Χ.

Στην προαναφερόμενη εποχή της χαλκοκρατίας, όταν το μέταλλο κυριάρχησε ως βασικό υλικό στην κατασκευή όπλων, εργαλείων και πολύτιμων αντικειμένων, χρειάστηκε να αναζητηθεί η πολύτιμη πρώτη ύλη στις κύριες πηγές της.
Η Κρήτη είχε πολύ φτωχά κοιτάσματα χαλκού. Άφθονα κοιτάσματα υπήρχαν στην Κύπρο. Κοιτάσματα κασσίτερου, ο οποίος αναμειγνυόμενος με τον χαλκό του έδινε σκληρότητα (μπρούντζος), υπήρχαν στη Μικρά Ασία. Έτσι άρχισε το εμπόριο και η τελειοποίηση καραβιών ικανών να διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις και φουρτουνιασμένη θάλασσα.
Οι Κρήτες έκαναν εμπόριο με ανταλλαγές, (αντάλλασσαν γεωργικά προϊόντα και αγγεία με μέταλλα), αλλά και διαμετακομιστικό εμπόριο μεταξύ Αιγύπτου και Φοινίκης κτλ. Εγκατέστησαν εμπορικούς σταθμούς στην Κύπρο για την εκμετάλλευση του χαλκού, στη Φυλακωπή της Μήλου για την εκμετάλλευση του οψιανού, στα Κύθηρα, στη Θήρα και αλλού.

Οι ατείχιστες πόλεις των Μινωιτών δείχνουν όχι μόνο τη φιλειρηνική τους διάθεση, αλλά και τη δύναμη που είχαν και την ασφάλεια που τους χάριζαν τα πολλά καράβια τους.

Η ονομασία "Μίνως" αποτελεί στην ουσία τίτλο του βασιλικού αξιώματος, όπως στην Αίγυπτο η ονομασία "Φαραώ".
animated_computer.gif
Πηγή: Ιστορία Γ' Δημοτικού, Από τη Μυθολογία στην Ιστορία, Βιβλίο του Δασκάλου, σελ. 89-90ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ

ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ: Μινωική Κρήτη

Δήμος Ηρακλείου, Κνωσός: Μια πόλη, μια ιστορία

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ΟΔΥΣΣΕΥΣ: Κνωσός

AG00299_.gif

Βιβλιοπροτάσεις για τον ελεύθερο χρόνο μας!

_2.jpg