j0189248.gifΜάθημα 3ο
Εργασία Κομήτες
Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι ανακάλυψαν το χαλκό κι άρχισαν να φτιάχνουν χάλκινα εργαλεία. Ξεκίνησε τότε μια νέα εποχή που ονομάστηκε Εποχή του Χαλκού. Τότε δημιουργήθηκαν τρεις μεγάλοι πολιτισμοί:
1. Ο Κυκλαδικός, στις Κυκλάδες που ειναι τα νησιά του Αιγαίου τα οποία σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω από το νησί Δήλος.
2. Ο Μινωικός, στην Κρήτη που ήταν βασιλιάς ο Μίνωας.
3. Ο Μυκηναϊκός στις Μυκήνες, το βασίλειο του Αγαμέμνονα.

Ως Εποχή του Ορείχαλκου εννοείται εκείνη η περίοδος ανάπτυξης ενός πολιτισμού κατά την οποία έχουν αναπτυχθεί μεταλλουργικές τεχνικές εξόρυξης του χαλκού από φυσικά κοιτάσματα και ανάμειξής του με άλλα μέταλλα για τη δημιουργία ορείχαλκου. Η Εποχή του Ορείχαλκου είναι τμήμα του Συστήματος τριών εποχών, μιας μεθόδου χρονολόγησης των προϊστορικών κοινωνιών και ακολουθεί την Νεολιθική σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη. Σε ορισμένες περιοχές μεταξύ της Νεολιθικής και της Εποχής του Ορείχαλκου υπήρξε και μια ενδιάμεση Χαλκολιθική Περίδος, μια μεταβατική περίδος. Στα περισσότερα τμήματα της υποσαχάρειας Αφρικής την Νεολιθική διαδέχθηκε αμέσως η Εποχή του Σιδήρου. Τα περισσότερα ορειχάλκινα ευρήματα είναι εργαλεία ή όπλα και σπανιότερα τελετουργικά τέχνεργα. Ο χρόνος έναρξης της εποχής του Χαλκού διαφέρει από πολιτισμό σε πολιτισμό.

Η εποχή του Ορείχαλκου στην Εγγύς Ανατολή

Η αρχή της εποχής του χαλκού στην Εγγύς Ανατολή υπολογίζεται γύρω στο 3.300 π.Χ. με την αυξανόμενη χρήση του χαλκού και την ανάπτυξη σύνθετων αστικών πολιτισμών στα κύρια πολιτισμικά κέντρα της περιοχής, Αίγυπτο και Μεσοποταμία.

Η εποχή του Ορείχαλκου στην Κύπρο

Στην Κύπρο η εποχή του χαλκού που ακολουθεί την χαλκολιθική εποχή, αρχίζει το 2600 π.Χ. περίπου, φέρνοντας σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στο νησί. Αρχαιολογικά ευρήματα έχουμε ιδίως στο νότιο μέρος του νησιού, τα οποία δείχνουν ότι προφανώς το νησί δέχτηκε εισβολή από την Μικρά Ασία.
Στα μέσα της χάλκινης εποχής (1990 - 1650 π.Χ.) βρίσκουμε πολεμικές συγκρούσεις με διάφορους άλλους πολιτισμούς της Μεσογείου της εποχής εκείνης. Στα κείμενα σε σφηνοειδή γραφή της εποχής εκείνης η Κύπρος ονομάζεται Αλασγία.
Στο τέλος της περιόδου οι συγκρούσεις αυξάνονται σε ένταση και συχνότητες, όπως δείχνουν τα πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ οι οικισμοί οχυρώνονται, και στην άλλη όχθη, στην Συρία και την Μέση ανατολή, σημειώνονται πολεμικές αναταραχές. Την ίδια εποχή ανθίζει το εμπόριο με την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη. Η Κύπρος γίνεται εξαγωγέας χαλκού, αλλά και άλλων εμπορευμάτων, όπως φιαλιδίων που περιείχαν πολυτελή αρώματα και καλλυντικές αλοιφές. Στο τέλος της εποχής του χαλκού (1650 - 1050 π.Χ.) σχηματίζονται οι πρώτες πόλεις και διαμορφώνεται η γραφή, εισάγοντας το νησί και τον πολιτισμό της Κύπρου στην σύγχρονη ιστορία.

Η εποχή του Ορείχαλκου στο Αιγαίο


external image 200px-Copper_Ingot_Crete.jpg Εύρημα από την χάλκινη εποχή στην Κρήτη.
Στο Αιγαίο η χάλκινη εποχή αρχίζει περίπου το 3000 π.Χ. με την εξέλιξη των εμπορικών δραστηριοτήτων των αρχαίων πολιτισμών. Χάρη στις εμπορικές αυτές επαφές έγινε εισαγωγή κασσίτερου και ξυλάνθρακα στη Κύπρο, όπου γινότανε εξόρυξη και κατεργρασία χαλκού καθώς και παραγωγή χάλκινων αντικειμένων. Με τα μπρούντζινα προϊόντα της μεταλλουργίας χαλκού άνθισε η εξαγωγή και το εμπόριο.
Στην Κρήτη αναπτύσσονται πολυάριθμοι οικισμοί και αναπτύσονται ως κύριοι βιομηχανικοί και εμπορικοί κόμβοι. Ο Μινωϊκός πολιτισμός είναι ο πρώτος εξελιγμένος πολιτισμός της Ευρώπης. Η άρχουσα τάξη που κυριαρχούσε στο εμπόριο εγκαθίδρυσε και πολιτικά την μοναρχία, αναπτύσσοντας παράλληλα και την αρχιτεκτονική των Μινωϊκών παλατιών που διαδόθηκε και στον Ελλαδικό χώρο.
Στον Ελλαδικό χώρο η εποχή του χαλκού ξεκινάει με την Ελλαδικό Πολιτισμό στα κυκλαδίτικα νησιά του νότιου Αιγαίου και με τον Κυκλαδικό πολιτισμό.
Η επιρροή του Μινωϊκού πολιτισμού οδήγησε στην ανάπτυξη και άλλων κέντρων ιδίως στις Μυκήνες με τον Μυκηναϊκό πολιτισμό, που κυριάρχησε στο τέλος της εποχής του χαλκού στην Ελλάδα.

Ο Δίσκος της Νέμπρα


external image 200px-Nebra_Scheibe.jpg Ο δίσκος της Νέμπρα
Ένα από τα εκπληκτικότερα ευρήματα της εποχής του χαλκού είναι ο δίσκος της Νέμπρα που είναι ένας χάρτης του ουρανού κατασκευασμένος στην Κεντρική Ευρώπη. Είναι ένας χάλκινος δίσκος με διάμετρο περίπου 30 εκατοστών, μπλε-πράσινη πατίνα και ένθετα χρυσά σύμβολα. Τα σύμβολα αυτά ερμηνεύονται γενικά σαν μια απεικόνιση του ήλιου ή της πανσέληνου, ενός μισοφέγγαρου και άστρων (των Πλειάδων μεταξύ άλλων). Δυο χρυσά τόξα στο χείλος του δίσκου, που αντιπροσωπεύουν την γωνιακή απόσταση μεταξύ των ηλιοστασίων προστέθηκαν αργότερα, όπως και ένα τρίτο τόξο που περιστοιχίζεται από μικρές χαρακιές. Η σημασία του τελευταίου αυτού συμβόλου δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, και πιστεύεται ότι πρόκειται για μια αναφορά στο πλοίο του Ήλιου, ή μια αναπαράσταση του Γαλαξία ή του ουράνιου τόξου.


Γιώργοs:


Από χαλκό κατασκεύαζαν κυρίωs όπλα (αιχμέs δοράτων, βέλων, εγχειρίδια, κ.ά.) και εργαλεία (πελέκειs, πριόνια, σμίλεs, βελόνεs), είδη καλλωπισμού (τριχολαβίδεs), κοσμήματα (βραχιόλια,περιδέρια) και διάφορα σκέυη.
external image copper_04.jpg
external image copper_01.jpg

Οι αρχαίοι Κυκλαδίτες γνώριζαν τη χρήση των μετάλλων, όπως ο χαλκός, το ασήμι και το μολύβι και με αυτά κατασκεύαζαν όπλα, εργαλεία,κοσμήματα και άλλα διάφορα εντικείμενα. Κυρίως όμως χρησιμοποιούσαν το χαλκό και για αυτό η εποχή αυτή ονομάστηκε Εποχή του Χαλκού.

Από χαλκό κατασκεύαζαν κυρίως όπλα (αιχμές δοράτων, βελών, εγχειρίδια κ.ά.) και εργαλεία (πελέκεις, πριόνια, σμίλες, βελόνες), είδη καλλωπισμού (τριχολαβίδες),κοσμήματα (βραχιόλια, περιδέραια) και διάφορα σκεύη. Το μολύβι, το πιο μαλακό από τα μέταλλα, το χρησιμοποιούσαν για να κατασκευάσουν διάφορα μικροαντικείμενα, όπως δαχτυλίδια, συνδέσμους για την επισκευή των σπασμένων αγγείων, αλλά και μοντέλα καραβιών και αγαλματάκια. Με το ασήμι τέλος κατασκεύαζαν κυρίως κοσμήματα (βραχιόλια, χάντρες, διαδήματα).

Πηγή:Οι φίλοι μου τα ειδώλια
Ίδρυμα Ν.Π. 2008
ΖΩΗ ΓΚΙΩΝΗ


ΓΙΩΡΓΟΣ


Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους
Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους


Ο οψιανόs είναι ένα πολύ σκληρό ηφαιστειογενέs πέτρωμα με λαμπερό μαύρο χρώμα.Οι Κυκλαδίτεs χρησιμοποιούσαν τον οψιανό για να κατασκευάσουν όπλα και κοφτερά εργαλεία, όπωs λεπίδεs, αιχμέs για τα βέλη τουs και άλλα, κυρίωs πριν ανακαλύψουν και αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα μέταλλα.
Προέρχεται από τη ΜΗΛΟ.

Σπύροs
Κωνστανίνα
Ζωή
Γιώργοs