j0254441.gifΜΑΘΗΜΑ 1ο

Εργασία Κεραυνοί


Η ομάδα μας ασχολήθηκε με τη σχέση που έχει η φωτιά με τη μυθολογία μας. Μπήκαμε στο internet και βρήκαμε πολλά στοιχεία για το θέμα μας, πολλά από τα οποία δεν τα γνωρίζαμε καθόλου.

Κουραστήκαμε λίγο αλλά μας άρεσε, γιατί μάθαμε πολλά καινούρια πράγματα.

Με χαρά λοιπόν σας τα παρουσιάζουμε.


flammeavatarjh3.gif

Φωτιά είναι

η ταυτόχρονη ανάπτυξη

θερμότητας και φλόγας κατά την καύση...

Οι προϊστορικοί άνθρωποι προσπάθησαν να εξηγήσουν την ανακάλυψη της φωτιάς με ένα μύθο: αυτόν του Τιτάνα Προμηθέα.prometheus__κοκ.jpg ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Το όνομα του σημαίνει ' συνετός' και ' προνοητικός'. Παράγεται από την πρόθεση 'προ' και το ρήμα ' μανθάνω', όπου το "α" σε ορισμένες αρχαιοελληνικές διαλέκτους, γίνεται " η".


_γραμματα.jpg


_προμηθεας.jpgO μύθος του Προμηθέα είναι από τους πιο παράξενους της ελληνικής μυθολογίας. Από γενιά Τιτάνων, ο Προμηθέας ήταν ο μεγάλος προστάτης των ανθρώπων, ο θεός του πολιτισμού, αυτός που τους βοηθούσε πάντα θυσιάζοντας ακόμα και τον εαυτό του. Ο Δίας είχε θυμώσει μαζί του με την κλοπή της φωτιάς και τον καταδίκασε σε μια φρικτή ποινή. Τον έδεσαν σε ένα ψηλό βράχο και ένας αετός του έτρωγε κάθε μέρα το συκώτι. Αυτό συνεχίστηκε για πολλά χρόνια ώσπου τον βρήκε ο Ηρακλής και τον έσωσε.


Prometheus_δ.jpg


Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο,ο Δίας πρόσταξε τον Επιμηθέα, τον αδερφό του Προμηθέα, να δώσει στο κάθε ζώο ένα όπλο για να προστατεύεται. Ξέχασε όμως τους ανθρώπους. Έτσι, οι άνθρωποι έμειναν αβοήθητοι. Ο Προμηθέας, όμως, τους χαρισε μυαλό, το οποίο όμως δεν ήταν αρκετό. Βλέποντάς τους να υποφέρουν τους λυπήθηκε και τους χάρισε την φωτιά, ως δώρο. Την πήρε κρυφά από το εργαστήρι του Ήφαιστου και την έφερε στη γη με έναν πυρσό.


thumb_fullprod_lrg.php.jpg

Τότε τους είπε:"Θα είστε πάντα αδύναμοι και γυμνοί. Ποτέ δε θα αποκτήσετε τη δύναμη του ελέφαντα, την ταχύτητα του αλόγου, τη μεγαλοπρέπεια του αετού. Όμως με αυτό το δώρο, μπορείτε να υποτάξετε όλα τα άλλα όντα. Είναι η φωτιά. Αν τη χρησιμοποιήσετε με σύνεση, θα γίνετε κυρίαρχοι της γης. Αν τη χρησιμοποιήσετε απερίσκεπτα, θα καταστραφείτε. Η επιλογή είναι δική σας". Με τις συμβουλές του οι άνθρωποι γνώρισαν τη δύναμη της φωτιάς, έκαναν εφευρέσεις και προόδεψαν πολύ. Για να γλυτώσει το ανθρώπινο γένος από το θυμό των θεών μόλις έμαθαν για την φωτιά, έμαθαν επίσης να λατρεύουν τους θεούς με θυσίες.

Ως κυριότερους θεούς, κατόχους της φωτιάς, λάτρευαν το Δία και τον Ήφαιστο. Μαζί με τον Ήφαιστο λάτρευαν φυσικά και τον Προμηθέα.fire_01.jpg

ΦΩΤΙΑ… ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΣΕ ΜΑΣ!

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΣΤΕΡΟΥΜΑΣΤΑΝ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗΝ;

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟΣΟ;Η φωτιά αποτελεί το βασικό συντελεστή, την απαραίτητη προυπόθεση στη διαιώνιση και στην πρόοδο του ανθρώπινου γένους. Στην Ελλάδα η φωτιά αναγνωρίζεται σαν 'θεία δωρεά' και 'θεία δύναμη' που την καθιστά όπλο του ανθρώπου και τον κυριότερο παράγοντα πολιτισμού. Η φωτιά επίσης ίσως συμβολίζει την 'ελπίδα' που έμεινε στο κουτί της Πανδώρας και θα βοηθήσει το ανθρώπινο γένος στη διαιώνισή του.

flame-15-june.gifflame-15-june.gifΗ ανακάλυψη της φωτιάς από τον άνθρωπο αποτέλεσε σπουδαίο γεγονός, γιατί άλλαξε τις συνθήκες της ζωής του.

Πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά δεν μπορεί να καθοριστεί. Η στενότερη όμως γνωριμία με τη φωτιά κι η ανακάλυψη των ωφέλιμων ιδιοτήτων της πρέπει να έγινε όταν ο άνθρωπος είχε φτάσει σε ανώτερες κάπως βαθμίδες εξέλιξης.


Όταν ο άνθρωπος ανακάλυψε τις ωφέλιμες ιδιότητες της φωτιάς σκέφτηκε ότι πρέπει να βρει κάποιον τρόπο να τη συντηρήσει και να μην περιμένει μόνο τις τυχαίες φωτιές από κεραυνούς κι άλλες αιτίες.

Οπότε βρήκε τρεις τρόπους να δημιουργεί φωτιά:

  • Τρίβοντας δύο ξερά ξύλα μεταξύ τους. Το ένα ξύλο "τρύπανον" το έτριβαν στη σχισμή του δεύτερου ξύλου "εσχάρας".

  • Χτυπώντας δύο πέτρες μεταξύ τους και κυρίως κομμάτια "πυρίτου λίθου".

  • Τελειοποιώντας την πρώτη μέθοδο περιέστρεφαν το "τρύπανον" με τις παλάμες ή με ένα σχοινί.Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε στη διάδοση και στη διάσωση της φωτιάς ήταν πολλές, όμως ο προϊστορικός άνθρωπος κατάφερε να τις ξεπεράσει, γιατί είδε γρήγορα τα καλά που του πρόσφερε. Εκτός του ότι μπορούσε να μαγειρεύει πιο νόστιμα φαγητά, μπορούσε να φτιάξει εργαλεία και όπλα πετυχαίνοντας έτσι να προφυλάξει τον εαυτό του. Έτσι σιγά σιγά, και στην πορεία πολλών χρόνων, βρήκε όλους αυτούς τους τρόπους, που με τη βοήθεια της φωτιάς μπορούσε να φτιάξει τόσα χρήσιμα πράγματα και έτσι να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του και πιο όμορφη.


menu1-1-6_clip_image003.gif
Η φωτιά κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος ξεχώρισε από τα άλλα ζώα από την στιγμή που έθεσε τη φωτιά στην υπηρεσία του.

Αυτό που έχει ο Άνθρωπος και τον κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα ζώα είναι το μυαλό!

, 0018-0603-0220-5810_signs_and_symbols_ideas_inspiration_discovery_thought.jpgΜε το μυαλό και τη λογική ο άνθρωπος που διαθέτει, κατάφερε να αξιοποιήσει τα δώρα του Προμηθέα ( έντεχνη σοφία + πυρ), να δημιουργήσει πολιτισμό , να γίνει κι αυτός κατασκευαστής και δημιουργός, βελτιώνοντας έτσι τον εαυτό του και τον κόσμο του. Κατάφερε να εξασφαλίσει την καλή ποιοτική ζωή μέσα στην κοινωνία και όχι απλώς την επιβίωση του.

Όπως και να 'χει, με τη φωτιά ο άνθρωπος έπαψε να είναι τρομαγμένος και αδύναμος. Διέθετε πλέον ένα αδιαμφισβήτητο, πανίσχυρο μέσο για να ηγηθεί στη φύση και να την υποτάξει.

Στο πέρασμα των αιώνων όμως, αυτό το μέσο έγινε πολλές φορές μπουμερανγκ. Γιατί , πολύ απλά, κάθε μέσο και κάθε γνώση στα σωστά χέρια λειτουργεί βοηθητικά, στα γεμάτα όμως πλεονεξία χέρια φέρνει σίγουρα την καταστροφή.


Υπάρχουν λοιπόν απεριόριστες δυνατότητες για τον άνθρωπο. Το ό,τι δεν έχουμε καταφέρει να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, πολλοί είναι που αυτοί που υποστηρίζουν ότι ούτε το ένα τοις εκατό δεν χρησιμοποιούμε από τις δυνατότητες που έχουμε, οφείλεται στο ό,τι δεν έχουμε ακόμη εξερευνήσει και μάθει πολλά για τον εγκέφαλό μας και τον τρόπο που εργάζεται!

brain1.jpg


Πιστεύουμε να σας άρεσε η εργασία μας και να σας καλύψαμε. Ευχαριστούμε πολύ όσους μας βοήθησαν και ήταν δίπλα μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη δασκάλα μας, την κυρία Νάνσυ, που ήταν ο πιλότος μας σε αυτό το ταξίδι.


Κ Ε Ρ Α Υ Ν Ο Ι

_καα.jpgΚωνσταντίνος
Αθηνά
ΑρίστοςΤο Α.Κ.Α. της ομάδας!