j0163073.gifΜΑΘΗΜΑ 1ο
Εργασία Αστέρια

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΣΩΒΕ (CHAVEUT)


Την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 1994, ο Jean-Marie Chauvet μαζί με τους δύο φίλους του τον Εliette Brunel και τον Christian Hillaire, οι οποίοι είχαν πάθος με τη σπηλαιολογία, έφτασαν στην περιοχή του Cirque d'Estrées, στη μεριά των γκρεμών. Ένα αμυδρό ρεύμα αέρα που προερχόταν από μια μικρή σπηλιά τράβηξε την προσοχή τους και τους κίνησε την περιέργεια.΄Εσκαψαν ένα πέρασμα, σύρθηκαν μέσα από αυτό και σύντομα βρέθηκαν στην άκρη ενός περίεργου μονοπατιού. Δεν είχαν τον αναγκαίο εξοπλισμό για να συνεχίσουν και επειδή η νύχτα είχε ήδη πέσει, συγκέντρωσαν τα απαραίτητα εργαλεία και έπειτα επέστρεψαν στην ανακάλυψή τους. Κατέβηκαν, ρίχνοντας την ειδική σκάλα των σπηλαιολόγων και βρέθηκαν σε μια τεράστια αίθουσα με πολύ ψηλή οροφή όπου υπήρχαν υπέροχες φυσικές διαμορφώσεις στους βράχους. Προχώρησαν ευθεία και βρέθηκαν σε μια δεύτερη αίθουσα, το ίδιο μεγάλη με την πρώτη, όπου έμειναν να θαυμάζουν το απροσδόκητο γεωλογικό θαύμα που απλωνόταν μπροστά τους. Είδαν ακόμα κόκκαλα ζώων σκορπισμένα στο έδαφος. Εξερεύνησαν όλο σχεδόν το δίκτυο των αιθουσών και των παραστάσεων και ο Eliette, κάποια στιγμή, είδε ζωγραφισμένο στην οροφή ένα μαμούθ σε κόκκινη ώχρα.
Έτσι, ανακάλυψαν εκατοντάδες έργα ζωγραφικής και χαρακτικής.

Μετά την επιστροφή τους διηγήθηκαν την περιπέτειά τους και αργότερα επέστρεψαν νιώθοντας όχι μόνο θαμπωμένοι αλλά και ανήσυχοι, αντιλαμβανόμενοι τη μεγάλη ευθύνη τους απέναντι σ' αυτή την τόσο σημαντική ανακάλυψη. Το επόμενο Σάββατο, την παραμονή των Χριστουγέννων, αποφάσισαν να προστατεύσουν το δάπεδο του σπηλαίου καλύπτοντας με πλαστικά καλύμματα τα χνάρια τους. Στις 29 Δεκεμβρίου 1994 ξεκίνησε μια αποστολή με σκοπό την εξερεύνηση του σπηλαίου που ονομάστηκε σπήλαιο Σωβέ χάρη σ΄ αυτόν που το ανακάλυψε πρώτος.

Πηγή: Δικτυακός τόπος Σπηλαίου Σωβέ
vue6[1].jpgΠιστεύω ότι οι άνθρωποι των σπηλαίων ανακάλυψαν την τέχνη αφού έγιναν κυνηγοί, γιατί ζωγράφιζαν τα θηράματα τους.
Από τα κόκαλα και τα κρανία βλέπουμε ότι ζούσαν ζώα, βασικά αρκούδες.
Αυτό το κρανίο ανήκει σε αρκούδα και έτσι συμπεραίνουμε ότι οι αρκούδες έβρισκαν καταφύγιο στο σπήλαιο. Εκεί έπεφταν σε χειμερία νάρκη και οι άνθρωποι τις σκότωναν για τροφή.
Οι προϊστορικοί άνθρωποι δημιουργούσαν τέχνη ζωγραφίζοντας στους τοίχους του σπηλαίου σκηνές από κυνήγι ζώων (μαμούθ, βίσονες, αρκούδες κ.ά.). Eπίσης τις σκότωναν για το τρίχωμα τους. Ένα από τα πιο συχνά είδη που ζωγράφιζαν ήταν ο τριχωτός ρινόκερος. Ζούσε πριν από 65.000 χρόνια και ζύγιζε περίπου 8 τόνους.Το τρίχωμά του ήταν πυκνό και μακρύ.

panflins[1].jpg

Στο σπήλαιο Σωβέ έχουν βρεθεί μεγάλες τοιχογραφίες με σκηνές από τη φύση, ιδιαίτερα κοπάδια ζώων όπως είναι η παραπάνω παράσταση στην οποία απεικονίζονται πολλά ζώα, γι' αυτό είναι τόσο μεγάλη.

pancheva.jpgΣ΄ αυτήν εδώ την εικόνα βλέπουμε ένα κοπάδι ζώων, ανάμεσα στα οποία διακρίνεται καθαρά ένα άλογο, ένα μαμούθ και μάλλον ένας βίσωνας στα αριστερά.
Σ' αυτήν την τοιχογραφία φαίνονται καθαρλα οι γραντζουνιές από τα νύχια των αρκούδων που στηρίζονταν στο τοίχωμα του σπηλαίου καθώς ξυπνούσαν από τη χειμερία νάρκη.

pied_g-01[1].jpgΑυτό το αποτύπωμα αριστερού ποδιού πάνω στο βράχο είναι το πρώτο από μια σειρά που έχει 50 μ. μήκος. Το αποτύπωμα έχει μήκος 21,2 εκ. και πλάτος 9,2 εκ. Οι επιστήμονες το σύγκριναν με τα σημερινά και κατέληξαν ότι ανήκε σε ένα αγόρι που είχε ύψος 1,30 και ήταν περίπου 8 με 10 ετών. Αυτό το εύρημα δείχνει ότι στο σπήλαιο Σωβέ εύρισκαν καταφύγιο ολόκληρες οικογένειες μαζί με τα παιδιά τους που πήγαιναν εκεί για να προστατευθούν από τις καιρικές συνθήκες.
Απ΄ όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι οι άνθρωποι της προϊστορικής εποχής, που ήταν κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες, περνούσαν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους μέσα στα σπήλαια, ένα απ΄ τα οποία ήταν και το Σωβέ. Εκεί έμεναν μαζί με τις οικογένειές τους για να προφυλαχθούν από το κρύο, την υγρασία και τη βροχή, έτρωγαν την τροφή που είχαν βρεί ενώ παράλληλα σκότωναν κάποιες από τις αρκούδες που βρίσκονταν εκεί σε χειμερία νάρκη, για να τραφούν. Τέλος, ζωγράφιζαν στους τοίχους των σπηλαίων εικόνες από την καθημερινή τους ζωή: σκηνές από κυνήγι καθώς και κοπάδια ζώων (ρινόκερους, ύαινες, αρκούδες, μαμούθ κ.ά).